U utorak, 19. rujna 2023. u 18 sati otvara se izložba keramičarke Marite Burić Teskera naziva „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“ kojom autorica obilježava deset godina rada s glinom.

„Nastojim kroz taktilnu memoriju prenijeti ljepotu prirode, zabilježiti pojavu, doživljaj trenutka, sjećanje i osjećaj…“

Ovim riječima autorica Marita Burić Teskera opisuje svoj dugogodišnji umjetnički rad, a time i esenciju izložbe „Preplitanje krajolika/ Trenutak prirode“. Život je Maritu odveo iz rodnog Komina na ušću Neretve u Zagreb, a zatim i u Veliku Goricu. Njezino zanimanje krajobrazne arhitektice i iskustva krajobraznog oblikovanja podupiru njen rad i utječu na način na koji tumači svijet oko sebe. Radovi motivirani prirodom nastaju od materijala iz prirode – zemlje, gdje s tom primarnom materijom neumorno eksperimentira prateći i poštujući njezine transformacije nakon obrade i paljenja.

Na izložbi će se predstaviti devetnaest skulptura u keramici nastalih u rasponu od 2019. do 2023. godine. Radovi nude isprepletene doživljaje dvaju različitih krajolika utjelovljena u sjevernim i južnim podnebljima Hrvatske – sjever je predstavljen šumom, a jug dolinom Neretve.

Marita glini i motivima iz prirode pristupa s dubokom senzibilnošću i poštovanjem koje se vidi u svakom njezinu pokretu rukom, eksperimentiranjima i nastalom obliku. Vjerodostojnost radova prikazanih na ovoj izložbi odlikuje se umjetničinim prisustvom u prirodi, intenzivnim promatranjem i osjećanjem čime je u svojim radovima uspjela nenametljivo utjeloviti srž života dvaju krajolika koji su prirodno, kulturno i povijesno različiti. Njezin pristup umjetnosti je iznimno osoban, identitetski i taktilan, ali i na svojstven način ekološki što se vidi upravo u njezinu aktivnom promatranju, ulaženju i stvaranju u prirodi nastojeći prenijeti autohtoni oblik i ideju. Tim samim činom kao i simbolikom i porukom koju prenose njezini radovi, želi prirodi dati dio sebe te doprinijeti svijetu za bolje sutra, osvijestiti i potaknuti ljude na promjene.

O AUTORICI

Marita Burić Teskera rođena je 1969. godine u Kominu na ušću Neretve. Diplomirala je Vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao ovlaštena krajobrazna arhitektica u Zagrebu. Živi i stvara u Velikoj Gorici.

Potrebu kreativnog izražavanja ostvaruje kroz rad s glinom  kojom se počela baviti prije deset godina. U svom radu često se služi uzorcima iz prirode koja joj je trajna inspiracija. Kontinuirano sudjeluje na domaćim i inozemnim specijaliziranim radionicama i seminarima iz područja keramike i porculana. Članica je HLD-a i ULUPUH-a u Zagrebu.

Izlagala je samostalno i na šezdeset skupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i virtualno u Tunisu. Na izložbi „Centrum mundi“ u Ludbregu 2018. osvaja prvu nagradu.