Muzej Turopolja u suradnji sa Zdenkom Bašićem kao umjetničkim direktorom po prvi puta samostalno organizira festival pod nazivom

PERUNFEST – Festival zaboravljenih priča i narodnih predaja.

Festival će trajati dva dana – 27. i 28. svibnja 2017. godine od 16 do 23 sata u magičnom Starom Gradu Lukavcu nadomak Velike Gorice.

www.perunfest.hr

Pozivamo sve vas u drevnom Turopolju i šire na igru i doživljaj zaboravljenih priča te bogate predaje nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. 

Do sada u neviđenom ruhu za sva buduća sjećanja, za sve zaboravljene priče, ali i one koje se tek trebaju roditi u godinama koje slijede. Sve one vilinske ili strašne, tihe ili glasne, ovdje će se čuti, osjetiti i vidjeti.

Pozivamo vas da se igrate s nama i da se prisjetite…, a sve koji se osjete pozvani, ili čuvaju neku zaboravljenu priču ili tajnu javite nam se. Suradnici otvorena srca su dobrodošli.

Kroz dva dana festivala očekuje vas bogati interaktivni, moguće i pomalo zastaršujući 😉 program za one najmanje, ali i najveće! 😉 Uz program očekuje vas i prodajni Perunsajam kao i prigodna ponuda jela i pića.

Priča o Perunfestu počinje već od njegovog vizualnog identiteta…

Snažno hrastovo drvo sa plodovima koje se uspinje iz zemlje u nebo do sunca:

Predstavlja tradiciju, prirodu i silu hrastovih šuma, kroz povijest simbol moći, izdržljivosti i snage; posebno ukorjenjene u tradiciju Turopoljskih hrastovih gajeva koji su se cijenili i štitili, koji su još ponegdje opstali u prirodi, ali duboko ukorjenjenji u tradicijskoj gradnju kuća i kurija kroz povijest od Turopolja pa kroz cijelu panoniju. 

U mitskom aspektu hrast predstavlja drvo svijeta, sa korjenjem uronjenim duboko u podzemlje do duša predaka, svijeta vode i mrtvih, sa trupom nad zemljom gdje obitavaju ljudi i životinje te konačno visokom krošnjom koja seže u nebo gdje obitavaju duhovi zaštitnici i drevni bogovi.

U hrastovoj krošnji smjestilo se je Sunce; Perun/ Svarog, mitski storitelj i davatelj života. On vlada munjama koje puca u zemlju kada podzemlje zatvori vodu i ne želi ju otpustiti sa dušama u nebo da bi sa kišom ponovo padale na zemlju i donosile novi život.

U sredini u centru smješteno je srce hrasta; simbol žive snage koja se utjelovljuje u svijetu smrtnika kroz Mogute / čuvare koji štite hrastove gajeve i krajeve oko hrastovih šuma. Oni jedini posjeduju snagu na Zemlji da mogu skretati i usmjeravati munje koje Perun puca na zemlju

Sa lijeve i desne strane hrastovog debla, tik iznad zemlje stoje Mjesec (mlađak) simbol mladog Jurja / Perunovog sina koji se uzdiže iz podzemlja i uzdiže na Drvo Svijeta u potrazi za svojom ljubavi mladom Marom, djevojkom zvijezdom – simbolom sa desne strane debla. Mara predstavlja Veneru/ Danicu, sibol je ljepote, djevojka sa zlatnom jabukom, štiti i uklanja sve zle čini. 

Na dnu ispod korjena svijeta stoji sakrivena Mokoš (u obliku zimske vrane); majka Peruna i baka mladog božanskog para Jurja i Mare; predstavlja zemlju, majku; ona koja život daje, ali život i oduzima; svoj oblik mijenja od živog proljeća kada izlijeće na vrh hrasta/Stabla Svijeta, do strašne zime kada leti nad zemljom i klopoče kljunom dok nosi smrt, ali štiti sve sjemenje pod zemljom, kreativnost i sve novo što tek dolazi.

ORGANIZATORI:

Zdenko Bašić, autor koncepta

Muzej Turopolja

SUORGANIZATOR:

Turistička zajednica Grada Velike Gorice

POKROVITELJ:

Grad Velika Gorica