Kurija je povijesni naziv za reprezentativnu kuću, to jest dvor. Nazive kurija vežemo uz imena vlasnika, imućnijih obitelji toga vremena. Od mnogobrojnih kurija koje su nekada krasile turopoljski kraj, danas ih je tek nekolicina, a svakako je najljepša i najbolje očuvana kurija Modić Bedeković u Donjoj Lomnici.

Kuriju 1806.godine podiže turopoljski asesor Petar Modić te će ona generacijama, sve do danas, ostati u obitelji (danas obitelji Perak i Kallay) koja je zaslužna za njenu očuvanost.

Kurija je građena na tradicionalan način, od drvenih hrastovih planjki na uglovima spajana „hrvatskim vuglom“ – izbočenih rubova. Raspored prostorija je klasičan: prizemlje je gospodarski dio, a na katu je stambeni dio. Život kurije najviše su obilježile njene posljednje stanovnice – sestre blizanke Milka i Vilma Bedeković. Obje su se nakon umirovljenja povukle u ladanjsku kuću u Donjoj Lomnici te su svojim zaslugama i angažmanom mnogo pridonijele lokalnoj zajednici.

Zbog svoje očuvanosti, cjelokupno imanje spada među najvrednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske, a zaštićeno je kao spomenik kulture 1972. godine. S obnovom je započeto krajem 1990ih, a radovi su završeni 2013. godine. 2006. godine vlasnici kurije (obitelji Perak i Kallay), Grad Velika Gorica i Muzej Turopolja potpisuju Sporazum o načinu korištenja, javnog prezentiranja i upravljanja kurijom Modić Bedeković u Donjoj Lomnici kojim je ugovorena obnova i prezentacija javnosti. Muzej Turopolja zadužen je za organizaciju posjeta Kuriji Modić Bedeković. Posjeti Kuriji Modić Bedeković organizirat će se isključivo uz prethodnu najavu.

– od UTORKA do PETKA od 9:00 do 15:00 sati
SUBOTOM I NEDJELJOM od 10:00 do 13:00 sati