Kulturno-povijesna zbirka Muzeja Turopolja nastala je samim osnivanjem muzeja 1960. godine. Muzej je smješten u nekadašnjoj zgradi Turopoljske vijećnice u središtu Velike Gorice. Današnja zbirka nalazi se u dvorani u kojoj su se nakada održavali sastanci Plemenite općine turopoljske na kojima je biran župan, takozvana spravišća.


U manjoj prostoriji pored dvorane nalazio se i turopoljski arhiv, a ondje je bila izložena i manja zbirka povijesnih predmeta. Radilo se o vitrinama u kojima su bile zastave, oružje i stari dokumenti. Bila je to svojevrsna preteča današnje kulturno povijesne zbirke, no nažalost najvećem dijelu tih predmeta izgubio se svaki trag nakon Drugog svjetskog rata. Dokumenti iz arhiva premješteni su, pak, u Hrvatski državni arhiv, dok su portreti župana koji su se nalazili u dvorani za spravišća  premješteni u Hrvatski povijesni muzej. Osnivanjm Muzeja Turopolja, uz kulturno povijesnu zbirku uspostavljena je još i zbirka NOB-a, no ona je 1990. godine pripojena kulturno povijesnoj.

Zbirka, kakva je danas, sastoji se od većeg broja predmeta iz svakodnevnog života, od odjeće i školskog, do, primjerice, jedaćeg pribora. Osim toga, zbirka sadrži brojne obrtničke predmete i alate, kao i hladno i vatreno oružje. Među najvrednijim eksponatima u zbirci svakako su grbovnice turopoljskih plemenitaša, listine o dodjeljivanju plemstva. Zbirka sadrži i mnoštvo raznih dokumenata, te starih fotografija. Terenskim prikupljanjem i otkupom, broj predmeta neprestano se povećava, tako da danas Muzej ima više od stotinu predmeta u stalnom postavu, i velik broj u muzejskom depou.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress