Grad Velika Gorica sudjeluje u nacionalnoj akciji «Gradovi i općine – prijatelji djece». Akciju organiziraju Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz pokroviteljstvo UNICEF-ova ureda za Hrvatsku. Cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN o pravima djeteta.

Službeni status grada – prijatelja Velika Gorica dobila je  2007. godine. Sa ciljem naglašavanja važnosti djelovanja za djecu u svim područjima njihova života, osnovan je Koordinacijski odbor Akcije koji svake godine osmišljava Dječji tjedan u listopadu.
Jedno od prava djece zajamčeno Konvencijom o pravima djeteta jest i pravo na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima (članak 31.). Budući da je kultura jedno od važnih područja dječjega odrastanja i razvoja, ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla je članica Koordinacijskog odbora. Dječji tjedni bave se nekom aktualnom temom iz života djece, no bez obzira na specifičnost teme, dječje stvaralaštvo i umjetnost su neizostavan dio svakog Dječjeg tjedna. Muzej Turopolja, kao jedno od središta promocije kulture, povijesti i tradicije, aktivno sudjeluje u osmišljavanju kulturnih i umjetničkih sadržaja i postavljanju tematske izložbe.
Dječji tjedan 2014. bavi se dječjom kulturom sa ciljem poticanja dječjeg stvaralaštva, naglašavanja važnosti kulture u odgojno-obrazovnim sadržajima, multikulturalnošću te poticanjem slobode u umjetničkom izražavanju djece. Muzej Turopolja posebno pridonosi sadržajima i aktivnostima ovogodišnjeg Dječjeg tjedna, od selekcije pristiglih dječjih radova na temu izrade Dječjeg kulturopoljskog vodiča do objedinjavanja i povezivanja Dječjeg tjedna s Danima europske kulturne baštine. Središnja svečanost otvorenja Dječjeg tjedna održat će se upravo u Muzeju Turopolja 29. rujna 2014. uz izložbu i tematsku tribinu.