Virtualna šetnja kroz izložbu „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.“, Noć muzeja 2022.
Izložba „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.“ fokusira se na prikaz povijesti opremanja župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom, njezinom stradavanju u Domovinskom ratu 1991. godine, evakuaciji umjetnina, obnovi, ali i oštećenjima nastalima u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine. U sklopu izložbe prezentiramo deset predmeta iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom, slike iz likovne zbirke Muzeja Turopolja, dokumentarni film „Podvizi i sudbine – ratna sudbina crkve sv. Ladislava u Pokupskom“ urednice Maje Gregl (HRT, 1992.) te brojne fotografije iz fotodokumentacije Muzeja Turopolja i institucija poput Schneiderovog fotografijskog arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti.
Župna crkva u Pokupskom jedna je od najznačajnijih cjelina barokne umjetnosti našeg kraja i predstavlja primjer ciljanog uništavanja kulturne baštine u Domovinskom ratu, ali i snažne povezanosti ljudi s vlastitim identitetom te zajedništva koje je probudila u lokalnom stanovništvu, vojsci, djelatnicima muzeja, novinarima, djelatnicima zavoda i službi, koji su se samoorganizirali u spašavanju sakralnoga blaga. U teškom životu ove crkve istaknuta je uloga Muzeja Turopolja u očuvanju baštine i identiteta.
Za sve one koji nas iz različitih razloga ne mogu posjetiti, a željni su kulturnog sadržaja, nudimo i digitalan aspekt Noći muzeja – aktualnu izložbu moći ćete razgledati i u virtualnom obliku. Prošetajte aktualnom izložbom iz udobnosti svoga doma.

Posjeti izložbu