Dani europske baštine u Velikoj Gorici 2017.

Baština i priroda: krajolik mogućnosti

20.9. – 22.9.2017. i 6.10.2017.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici su višednevna manifestacija kojoj je cilj promovirati baštinu u najširem smislu. Manifestacija je tematski i vremenski usklađena s nacionalnom i međunarodnom manifestacijom. Prema prijedlogu Europskog vijeća ovogodišnja zajednička tema je Baština i priroda: krajolik mogućnosti.


Velikogorička manifestacija ove će se godine baviti ljudskim djelovanjem u prostoru, transformacijama prirodnog u kulturni krajobraz te    potrebnim vještinama i znanjem za obnovu i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Organizatori:    Grad Velika Gorica, Upravni odjel za društvene djelatnosti

                         Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Zagrebu

                         Muzej Turopolja

                         Gradska knjižnica Velika Gorica

                         Akademija likovnih umjetnosti, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina

Pokrovitelji:        Zagrebačka županija

                        Turistička zajednica Zagrebačke županije

                        Turistička zajednica  Grada Velike Gorice

P R O G R A M

Srijeda, 20.9.2017., 19 sati

Muzej Turopolja, Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 1

Izložba fotografija: Oko mene, priroda i vrijeme

Autorica koncepcije izložbe: Dragica Dada Modrić

Autor fotografija: Mario Žilec

Kao i nekoliko godina do sada, povodom obilježavanja Dana europske baštine u Velikoj Gorici, izložba će biti postavljena u parku ispred Muzeja Turopolja. To je prilika da se tema ovogodišnje manifestacije Baština i priroda: krajolik mogućnosti predstavi kroz autorski rad u mediju fotografije velikom broju ljudi. Namjera je da se izložba održi u javnom prostoru u prirodnom okruženju te da svima bude jednako dostupna, bez zidova institucija koji ponekad mogu biti i prepreka.

Pokazati izložbu u parku u prostoru odmora, druženja i osame izvrstan je način da se ostvari jedan od najvažnijih ciljeva svake izložbe, a to je komunikacija s posjetiteljima.

Autor Mario Žilec izložbom fotografija Oko mene, priroda i vrijeme predstavit će se s tridesetak radova. Lupom svog objektiva bilježi sve ljepote prostora u kojem živi, kojem se divi, odabirući savršeni trenutak…pogled i put u vječnost. Svojim fotografijama odvest će vas u daleku povijest prizorima iz arhitekture, vratiti u djetinjstvo prepoznatljivim vizurama, pokazati snagu i moć vode, romantično vas odvojiti od stvarnosti…neće vas uvjeravati da je i priroda dio baštine, on će vam to na najjednostavniji način pokazati. Kako voljeti, živjeti, otkrivati prirodu, biti dijelom nje, a onda će vam ona zauzvrat otkriti najintimniji dio sebe, esenciju svog i vašeg postojanja…život!

Svaki prizor, krajolik ili vizura mogu od sebe dati više. Našom pozornošću dajemo joj novu dimenziju, stvarajući tako neraskidivu vezu između prirode i čovjeka. Upravo je to ono što baštinimo, ostavljamo, predajemo u ruke pokoljenjima što dolaze poslije nas.


Četvrtak, 21.9.2017., 12 – 13.30 sati

Gradska knjižnica Velika Gorica, Velika Gorica, Zagrebačka 37

Predavanje: Prirodna baština Turopolja

Predavač: prof.dr.sc. Željko Španjol, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Kroz predavanje prof.dr.sc. Željka Španjola „Prirodna baština Turopolja“ upoznat ćemo specifične prirodne resurse turopoljskog kraja – vegetaciju, floru, faunu, prirodne krajolike i njihovo biološko, ekološko i prostorno značenje – sve ono što je, s obzirom na neraskidivu vezu čovjeka i prirode, na specifičan način oblikovalo živote ljudi i način života na ovom području. Uz kratak povijesni prikaz suživota čovjeka s prirodom na ovim prostorima, saznat ćemo ponešto i o zakonskoj zaštiti i prijedlozima za daljnju zaštitu i valorizaciju krajobraznih cjelina u Turopolju, jer sve ono što čovjek svojim djelovanjem u dubokom prožimanju s okolišem stvara, ostaje kao baština za buduće generacije.

Rad „Prirodna baština Turopolja“ za izlaganje u sklopu programa Dana europske baštine 2017. pripremili su prof.dr.sc. Željko Španjol i doc.dr.sc. Damir Drvodelić iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog odsjeka Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Petak, 22.9.2017., 19 – 20 sati

kurija Modić-Bedeković, Donja Lomnica, Duga ulica 28

Koncert:  Izbor iz glazbene baštine Hrvatske

Glazbenice: Zrinka Posavec, glas

                 Kristina Bjelopavlović Cesar, klavir

Na programu će biti izvedena djela hrvatskih skladatelja Dore Pejačević, I. L. Kalinskog, D. Bobića, E. Cosetta, A. Dedića i A. Kabilja, kao i tradicionalne pjesme iz cijele Hrvatske, posebice starogradske pjesme. Kroz ovaj program moći ćete čuti popularne skladbe koje pripadaju imenima klasičnih kompozitora, Pejačević, Kalinski, Cosetto ali i skladbe naših najpoznatijih šansonijera Dedića i Kabilja koji su obilježili hrvatsku glazbenu scenu te ostavili za povijest nezaboravne melodije napisane na umjetničke tekstove pjesnika s kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća.

Velika inspiracija skladatelja je bila bogata hrvatska tradicijska glazbena baština. Ovim koncertom vraćamo se tradicijskoj glazbi Hrvatske…ogoljenoj, ali opet u novom zvukovlju dueta koji će donijeti hrvatske narodne pjesme u sasvim novom ruhu.

Raznolikost stilova koje povezuje hrvatski jezik i autentična interpretacija dviju glazbenica ovaj program čini izazovnim ne samo za njih kao izvođačice nego i za publiku.

D. Pejačević – Zašto

I. L. Kalinski – Kaj je ono mesečina

D. Bobić – Ljubav se ne trži

I. Brkanović – Uspavanka

E. Cosetto – Durme, durme                                    

A. Dedić – Tamo da putujem

A. Kabiljo – Netko tvoj

Arr. Z. Posavec- K. Bjelopavlović Cesar- O gdje si dušo

Arr. Zrinka Posavec- Oj vulica

Arr. K. Bjelopavlović Cesar- Jesen stiže dunjo moja

Arr. Z. Posavec- K. Bjelopavlović Cesar- Oj šumice zelena


Petak, 6.10.2017., 9.30 – 15.30 sati, Stari grad Lukavec, Lukavec   

Radionica: Tehnike zidnog slikarstva

Voditeljica radionice: izv.prof.mr.art. Suzana Damiani, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Suradnici: profesori i studenti na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Prošle godine u Starom gradu Lukavcu održana je Radionica tradicijskih umijeća potrebnih za obnovu kulturne baštine. Radionica je izazvala veliki interes javnosti te je izrasla u višegodišnji  projekt kojem je cilj kroz niz tematskih radionica pokazati i promovirati znanje i vještine potrebne za obnovu kulturnih dobara. Ove godine studenti Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina, uz vodstvo profesorice Suzane Damiani, demonstrirat će proces restauracije zidnog oslika. U sklopu jednodnevne radionice  demonstrirat će se sve faze radova, a sudionici će se upoznati s osnovnim pojmovima o tehnikama i materijalima koji se koriste u izradi zidne slike. Sudionici će imati priliku i samostalno izvesti fragment zidne slike te se na taj način i neposredno upoznati s tom tehnikom. Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama, s tim da se aktivnosti za najmlađe sudionike ograničavaju na slikanje na žbuci koja je već pripremljena.

Aktivnosti: 

• kratko uvodno predavanje s osnovnim pojmovima vezanim za zidne tehnike

• izrada skice, crteža, kartona

• izrada vapnene žbuke

• priprema zida

• polaganje žbuke na zid (arriccio, intonaco)

• tehnike prijenosa crteža

• priprema pigmenata

• izvedba fresco zidne slike

Trajanje radionice: 1 sat za najmlađe sudionike; 5 sati za ostale (cijeli proces)

Prijave za sudjelovanje na radionici primaju se do četvrtka, 5.10.2017. na mail: kultura@gorica.hr

Polazak autobusa iz Zagreba u 9:00 sati, Trg I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), iz Velike Gorice u 9:20 sati, povratak u 15:30 sati. Prijave na mail: kultura@gorica.hr