Legendfest Lukavec

Legendfest Lukavec

Festival narodnih priča, mitova i legendi Zagrebačke županije

Legendfest, kao vrlo uspješan festival, postoji već 10 godina i održava se u malom istarskom gradiću Pićanu gdje se bavi narodnim pričama, mitovima i legendama Istarske županije. Organiziraju ga u suradnji Općina Pićan i Udruga Val kulture koja je osmislila cijeli projekt.

2014. godine Muzej Turopolja i Udruga Val kulture krenuli su s organizacijom i provedbom Legendfesta na području Zagrebačke županije (s ciljem širenja i na ostale županije) i to u prostoru Starog Grada Lukavca na području Grada Velike Gorice.

 

U svibnju 2014. godine, izuzetno uspješno, održan je Legendfest Lukavec ’14 – 1. Festival narodnih priča, mitova i legendi Zagrebačke županije. Vjerujemo da je dovoljno reći da se u dva dana održalo preko 29 različitih programa koje je posjetilo preko 5.000 posjetitelja!

Bitno je napomenuti da je pozadina velike većine programa terensko istraživanje ili etnografski i povijesni zapisi, te književnost s područja Zagrebačke županije. Odabir programa funkcionira na način da se raspiše natječaj gdje se prikupljaju ponude za programe. Od tih ponuda stručno vodstvo festivala bira programe koji će se prezentirati na festivalu. Pozadina cijele ove priče je, u suvremenoj muzeologiji vrlo aktualna, zaštita nematerijalne kulturne baštine kao jedne od najugroženijih.

Na festivalu se legende, mitovi i priče Turopolja i Zagrebačke županije posjetiteljima prikazuju, kroz različite vrste umjetnosti, kroz multimedijalni i interaktivni spoj prostora, vremena i stila. Osnovna ideja festivala je popunjavanje kulturno-turističko-umjetničke ponude Turopolja, grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, te očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Festival nije natjecateljskog karaktera, a ulaz na sve programe je besplatan. 

Za trajanja Festivala, Stari Grad  Lukavec i okolica “odjeveni” su u stare turopoljske tkanine, nošnje, posjetitelji mogu kušati okus domaćih proizvoda te uživati u tradicijskoj te povijesnoj glazbi. Dvorcem i okolicom hodaju plemićke obitelji, vještice, vile, turopoljski moguti, prikaze, duhovi itd.

Svaki prostor, livada, površina oko dvorca ispunjena je umjetničkim sadržajima za djecu i odrasle.

Festival je posebno atraktivan djeci koja su se mogla uključiti u radionice te sudjelovati u izvođenju predstave, radionice, glazbe, izložbe, koju su zajednički pripremali uz pomoć stručnog voditelja. Ovakve se radionice odvijaju kroz cijeli dan.

Festival je najbolje opisati kao obiteljski festival jer su programi i sadržaji koncipirani za cijelu obitelj te se svi uzrasti mogu pronaći i dobro zabaviti, naučiti i uživati u ljepotama Starog Grada Lukavca i tog kraja Hrvatske te u raznovrsnim kulturno-umjetničkim sadržajima.

Ove godine pozivamo Vas na Legendfest Lukavec ’15 – 2. festival narodnih priča, mitova i legendi Zagrebačke županije.

www.legendfest.hr

Muzej Turopolja


Trg kralja Tomislava 1, 10 410 VELIKA GORICA
OIB: 40272927990
Centrala: +385 1 6221 325, Fax. +385 1 6225 077
www.muzej-turopolja.hr
muzej-turopolja@muzej-turopolja.hr

Radno vrijeme

Ponedjeljak


Muzej je zatvoren za posjetitelje. Radno vrijeme djelatnika 8:00 – 16:00

Utorak – Petak


Za posjetitelje: 9:00 – 17:30
Radno vrijeme djelatnika: 8:00 – 16:00,
dežuran uvijek jedan djelatnik od 10:00 – 18:00

Subota:
10:00 – 13:00 (nema mogućnosti stručnog vodstva)


Nedjelja:
10:00 – 13:00